Hoe en waar voeg je het vuur element in huis toe volgens Feng Shui?

In Feng Shui gaat het over de balans tussen de vijf elementen hout, vuur, aarde, metaal en water. Elk element staat voor een aspect in je leven. Door balans in je huis te creëren kan je dit ook gaan ervaren in je leven. Vuur energie gaat over erkenning en gezien worden. Loop je in je leven tegen het gevoel aan niet gezien te worden dan kan een beetje vuur energie in huis hier beweging in brengen. 

Waar staat het vuur element voor?

Vuur hoort bij het hoogtepunt van de zomer. De bomen en planten zijn in volle glorie, de bloemen bloeien uitbundig in opvallende kleuren. En de zon doet er nog een schepje bovenop en zet het hele palet aan kleuren in het volle licht. Vuur energie is de meest Yange energie. Yang gaat over de beweging naar buiten, naar het licht toe.

In Feng Shui wordt de bijbehorende energie bij vuur het “zich hechtende” genoemd. Het gaat over hartstocht, passie en alles wat je hart en ziel aangaat. Het is een uitbundige energie die ook wild en onstuimig kan zijn. Toch gaat het ook over focus en aandacht en vanuit dat vertrekpunt vooral actie, actie en nog eens actie. Vuur energie is een krachtige energie die ook echt de ruimte vraagt.

Het thema van het vuur element gaat over ego, roem, erkenning en gezien worden. Het gaat over echt in het licht gaan staan of iets in het licht zetten en hiermee aandacht krijgen. Bij vuur gaat het ook over humor en jezelf niet te serieus nemen. Met te veel vurige aandacht kan het zijn dat je ego te gehecht raakt aan het zichtbaar zijn. Het zou zomaar kunnen dat je je gezicht of aanzien kan verliezen. Een beetje zelf-spot kan hier bij helpen. 

Wanneer je dingen in je huis toevoegt die bij vuur horen kan het ook zijn dat de uitgesproken keuzes op een gegeven moment hun glorie voor je hebben verloren. Dan wordt het tijd om opnieuw te kijken naar wat je hart en ziel aangaat in je eigen huis.

Hoe voeg je het vuur element toe aan je huis?

Je voegt het vuur element toe in je huis met opvallende kleuren en keuzes. Vuur energie is sterk aanwezig en daarom kan een beetje vuur al veel effect hebben op de energie in huis. 

Alle verlichting hoort bij vuurenergie, maar op plekken waar je extra vuur mag toevoegen kies je voor uitgesproken verlichting. Met licht kan je ergens de aandacht op vestigen maar de verlichting mag zelf soms ook het aandachtpunt zijn in een ruimte. 

Naast verlichting staat uiteraard alles wat daadwerkelijk met vuur te maken heeft voor vuurenergie. Zoals kaarsen, de haard of het fornuis. Het fornuis weer glimmend oppoetsen kan een impuls geven voor je zichtbaarheid. Een kaars aansteken kan helpen bij het vinden van focus in je leven. Het helpt je herinneren om je aandacht in het NU te houden. Kijk eens wat het voor je doet als je tijdens het eten koken of aan tafel tijdens het eten een kaars aansteekt?

Kunst hoort ook bij vuurenergie. Geef het een prominente plek wanneer je het gevoel hebt dat je niet gezien wordt in je leven. Kies dan vooral ook voor kunst die jij echt mooi vind en die je herinnert aan je eigen interesses en passies.

Alle vormen die lijken op vlammen staat voor vuur energie, in de basis gaat dit om opgaande driehoeken. Denk bijvoorbeeld aan behang met een patroon waarin driehoeken zichtbaar zijn. Ook grote gebaren horen bij vuur. Behang met hele grote bloemen past ook heel mooi binnen het vuurthema. Sommige bloemen hebben ook blaadjes die je doen denken aan vlammen. De zonnebloem is hier wel de bekendste van.

Qua kleuren kan je voor vuur energie denken aan knalgeel, oranje, van rood tot knalpaars en knalroze. Opvallende kleurcombinaties horen ook bij vuur. 

Waar voeg je het vuur element toe aan je huis?

Aan de hand van de Bagua kan je achterhalen waar je vuur kan toevoegen in je huis voor een fijne sfeer en energie. De Bagua is een rechthoek met negen gelijke vakken die je over de plattegrond van je huis legt. Hierbij pas je de rechthoek aan de buitenmuren van je huis aan waarbij de voordeur op de zogenaamde voordeurslijn ligt. 

Voeg sowieso iets toe wat voor jou herinnert aan het vuurelement in het levensgebied erkenning. Dit is vanuit je voordeur gezien achterin je huis en dan het midden daarvan. Bij het levensgebied erkenning hoort echt het vuurelement. Aan de hand van welke ruimte of woonfunctie op die plek is kies je op welke manier je het vuurelement wil laten zien. 

Als je woonkamer valt in het levensgebieden weten, balans en relaties mag je vuur toepassen, zoals je dit in Feng Shui zegt, als bemiddeling. De woonkamer als functie hoort in Feng Shui bij het houtelement, terwijl de bovenstaande levensgebieden bij het aarde element horen. Vuur brengt hier balans. 

Wanneer je keuken in jouw huis in de levensgebieden voorspoed en familie ligt mag je ook vuur toepassen als bemiddeling voor de energie. De keuken hoort bij het aarde element, terwijl voorspoed en familie bij het houtelement horen. 

Kunst maken en expressie geven aan je creativiteit hoort ook bij het vuur element. De levensgebieden erkenning en ook relaties, weten, balans, voorspoed en familie zijn hier een mooie plek voor je creative space. Net als de zolder die vanwege de driehoekvorm van het dak en qua hoogte dichter bij het zonlicht is, ook bij het vuurelement hoort. 

Ervaar je moeite met het beginnen van je creatieve expressie dan is het levensgebied creatie eentje die aandacht mag krijgen. Maar die energie hoort bij het element metaal. Dat is een hele andere energie die in een andere blog aandacht zal krijgen. 

Waar mag jij het vuur element toelaten in je huis en je leven?

Vuur gaat kortom over unieke keuzes maken die in lijn liggen met jouw hart en ziel. Keuzes die alleen jij kunt maken en waarmee jij laat zien. Dit ben ik. En dat is precies waar Home to Blossom over gaat. In een traject begeleidt ik je in het proces waarbij jij steeds meer de ruimte ervaart om keuzes te maken voor jouw huis die echt bij jou passen. Zodat jij echt kan voelen. Hier ben ik thuis. 

In het Home to Blossom traject maken we een reis door je huis aan de hand van de Bagua waarbij de verschillende levensthema’s aan bod komen. Je ontvangt deze reis aan de hand van Feng Shui in een persoonlijke glossy inclusief moodboards voor elke ruimte. Dit geeft jou handvaten om vanuit het zelfvertrouwen keuzes te maken voor jouw Home To Blossom.

Winkelwagen