Wist je dat Feng Shui in de vorige eeuw in China verboden werd? Feng Shui meesters werden vervolgd en Feng Shui werd officieel als bijgeloof bestempeld.
Hoe verder ik mij ging verdiepen in Feng Shui hoe meer ik tot inzicht kwam dat de kern van Feng Shui gaat om symboliek. Persoonlijke symboliek krijgt altijd via de sociaal/culturele laag waarin we leven vorm. De eeuwenoude kennis is in mijn ogen gebaseerd op diepgaande observaties van mens en natuur. Waarbij je veel van die kennis ook als wetenschappelijk zou kunnen bestempelen. Die in lijn liggen met de huidige inzichten uit de omgevingspsychologie. Een wetenschap die zich bezig houdt met de interactie tussen mens en omgeving.
In de vele eeuwen dat Feng Shui wordt beoefend zijn er zeker ook gebruiken bij gekomen die op dat moment paste binnen de sociaal-culturele waarden en symboliek die we nu bijgeloof zouden noemen.
Zelf ben ik opgeleid als cultureel antropoloog. Volgens mij ligt juist de kracht van Feng Shui voor een groot deel hoe de gebruikte symboliek aansluit bij de bewoners. Voor mij zijn hierbij de negen levenssectoren en de cyclus van vijf elementen een hele diepgaande tool om een passende symboliek voor de bewoners te vinden.
Feng Shui vanuit antroplogisch oogpunt
Je mag best weten dat ik meerdere keren op het punt heb gestaan om Feng Shui als begrip uit het vocabulair van Home to Blossom te gooien. Want er zijn echt gebruiken in Feng Shui waarbij ik mijn wenkbrauwen frons. Platen metaal onder je bed of kast. Een rode strik om de afvoer van je gootsteen. Ik kan nog wel even doorgaan. Er zijn genoeg gebruiken waarbij ik als cultureel antropoloog me afvraag waar het gebruik vandaan komt en vooral de vraag opwerpt: werkt het alleen als je erin gelooft?
En hé! Als het voor je werkt ben ik zeker niet diegene die zal zeggen dat je het niet moet doen.
Maar wat ik ook weet en zelf ervaren heb is hoe Feng Shui voor mij persoonlijk diepgaande inzichten gaf in hoe ik mijn huis bewoonde. Wat het huis mij dagelijks in mijn innerlijke belevingswereld spiegelt. Laat dat nu mijn professie zijn. Hoe mensen betekenis geven in hun leven. Voor mij brengt Feng Shui twee passies voor mij samen. Hoe mensen betekenis geven in hun leven en interieur. Ik help jou graag in het ontdekken waar en hoe jij de verbinding met de plek waar je woont kan (her)vinden.
Hoe Feng Shui in China verboden werd
Tijdens de Culturele Revolutie in China werd onder leiding van Mao veel oude kennis vernietigd. Deze communistische beweging was tegen het kapitalisme. In de overtuiging dat de kapitalistische klasse probeerde om via het gebruik van oude ideeën, oude cultuur, oude gebruiken en oude gewoontes de macht terug te krijgen, werd een grootschalig actie ondernomen. Iedereen waarvan duidelijk was dat ze oude ideeën verspreidde werd opgepakt. De Culturele Revolutie streefde naar de vernietiging van de ‘Vier Ouden’ (oude cultuur, oude gewoontes, oude gebruiken en oude gedachten). In een paar jaar tijd werden veel gebouwen, voorwerpen, boeken en schilderijen vernield door de Rode Gardes. Hieronder viel ook Feng Shui. Feng Shui meesters werden opgepakt en veel kennis vernietigd.
De meeste kennis die wij hebben over Feng Shui heeft via Hong Kong het Westen bereikt. Eigenlijk is het ironisch te noemen dat in veel gevallen Feng Shui een nieuwe invulling kreeg, met als pijler het vergroten van rijkdom. Wat in de lijn ligt van het kapitalisme.
Verschillende Feng Shui "scholen"
Veel van de voorschriften uit Feng Shui waren specifiek passend bij de natuurlijke geografie en culturele gebruiken in China. Feng Shui werd onder andere ook gebruikt om de ideale positie en ingang van je huis te bepalen. Toen Feng Shui via Hong Kong het Westen bereikte. Zijn er verschillende Feng Shui “scholen” ontstaan. Die elk op eigen wijze vorm gaven aan de uitdagingen die ze tegenkwamen in een andere geografie en cultuur. Want wat doe je als een bestaand huis een andere oriëntatie heeft?
Van de verschillende stromen is op vanuit één opzicht een groot verschil aan te wijzen. Dat zijn aan de ene kant de scholen die de kompasrichtingen aanhouden voor de plaatsing van de Bagua. Aan de andere kant heb je de zogenaamde vormscholen. Deze gebruiken de entree van de woning als oriëntatiepunt voor de Bagua.
De Bagua is een energetisch raster die je gebruikt om de woning energetisch te kunnen analyseren. In de Bagua vind je negen levensgebieden die staan voor bepaalde levensthema’s. En of je de kompas methode of de vorm methode gebruikt voor een huis kan een totaal andere uitkomst geven.
Zelf ben ik opgeleid in de zogenaamde vormschool. In het begin van mijn carrière worstelde ik nog wel met dit verschil in benadering. Want hoe kan het dat beide scholen de werking van hun benadering “claimen”? Totdat ik ergens iets las wat resoneerde met de antropoloog in mij. Waarin de Bagua een soort van archetypische indeling is van een huis en het heel logisch voelt om de entree als oriëntatie voor de Bagua te gebruiken. Waar ik in een ander blog dieper op in zal gaan.
Kun je ook als je niet geloofd in Feng Shui positieve effecten ervaren?
Hoe meer ik mij ging verdiepen in Feng Shui, hoe meer voor mij duidelijk werd hoeveel van deze duizenden jaren oude kennis gebaseerd is op nauwkeurige observaties van menselijk gedrag en natuurlijke processen. De negen levensthema’s zijn omvattend en de elementenleer geeft inzicht in natuurlijke cycli.
Het zijn keer op keer in de trajecten waardevolle handvaten gebleken om inzicht te krijgen waar je in je leven disbalans ervaart en hoe je weer balans kan gaan ervaren.
Moet je dan geloven in wat je volgens Feng Shui doet?
Ik draai hem om. Het gaat in mijn ogen om intentioneel leven en keuzes maken voor jouw huis. En nee, persoonlijk geloof ik dus niet in een rode strik op mijn afvoer. Wel geloof ik dat bijvoorbeeld een lekkage op een bepaalde plek in huis een diep inzicht kan geven over de thema’s die nu in je leven spelen. Of een plek waar zich keer op keer rommel opstapelt. Of geloven is eigenlijk niet het juiste woord. Uit ervaring van de 1-op-1 Feng Shui trajecten kan ik zeggen hoe sterk de spiegel is die je huis je voorhoudt.
Aan jou de uitnodiging of je in die magische spiegel wil kijken?