Wat heeft een huis clearing met heling te maken?

Wat versta ik onder heling?

Heling benader ik als het vrijmaken van emotionele triggers die jou beperken in je integriteit. En dit gaat altijd in relatie tot de ander en de systemen waarin jij je als mens beweegt.


Wat hebben emotioneel trauma en huis clearing gemeen?

Iedereen krijgt in zijn leven gevoelens te verwerken en er zijn momenten dat deze onverteerbaar zijn. Dit sla je in je lichaam op als trauma. Er blijft op de plek waar dit gebeurde ook een afdruk/ herinnering in de ruimte achter. Deze is er om je er aan te herinneren dat er nog onverwerkte gevoelens aanwezig zijn in je lichaam (aka vastgezette levensenergie). De plekken triggeren jou en nodigen je uit tot het alsnog verteren van dat gevoel. Deze plekken, ook als die niet door jou ontstaan zijn kunnen je triggeren, net als dat bepaalde mensen bepaalde delen in jou triggeren.

Wat ik met een huis clearing doe is deze plekken vrijmaken van deze herinneringen door innerlijk energiewerk. Ik laat de onverwerkte gevoelens door mijn lichaam ontladen. Jouw huis laat heel goed zien welke gevoelens je nog bij jezelf afwijst. Of het nu verstoringen zijn die de oorsprong vinden bij vorige bewoners of de huidige bewoners of een andere oorsprong heeft. Iets raakt je in je binnenwereld en zolang je het onderliggende gevoel onbewust blijft vermijden blijft het een trigger in bepaalde situaties. Wegvluchten of vermijden kost ontzettend veel energie.

 

Gevoelens zijn niet het probleem

Gevoelens zijn niet het probleem. Toch hebben we in onze cultuur een stigma zitten op bepaalde gevoelens. Primaire gevoelens zijn onze richtingaanwijzers voor levensenergie. Deze gevoelens volledig toelaten brengt je keer op keer in balans met de levenskracht in jou. In veel gevallen zijn onze primaire gevoelens laag voor laag ingepakt met emoties waar wij een oordeel over hebben. En elke keer als we getriggerd worden en ons gedragen vanuit die trigger komt er vaak nog een laag overheen. Uit angst om nog een keer getriggerd te worden raken we steeds meer verwijderd van wie we in essentie zijn. Het onderliggende primaire gevoel blijft onverteerd en in de schaduw achter in je lichaam sluimeren tot een volgende situatie die je triggert. En juist in de trigger ligt een kans om het primaire gevoel alsnog te doorvoelen.

Deze primaire gevoelens vrijspelen is een van de belangrijkste ontwikkelingen die je mag meemaken als mens in je helingsproces. Wanneer je gevoelens van liefde, boosheid, verdriet en angst onbevooroordeeld door je heen kan laten gaan brengt dit een ongelooflijke vrijheid met zich mee. Macht, manipulatie, schuld en schaamte zijn geen drijvende kracht meer maar een herinnering van oude pijn waarin je je tijdelijk had ontkoppeld van de levensenergie. Heling is inzien en doorvoelen dat je al die tijd al een geheel was. Gevoel brengt je weer terug naar wie je bent vol levenskracht.

Helen heeft voor mij te maken met aan de ene kant het vrijmaken van emotionele triggers. Aan de andere kant het bewustwordingsproces dat alle gevoelens een onderdeel zijn van ons mens zijn. Deze gevoelens maken ons een geheel, ze verbinden ons als mensen. helen is hiermee niet alleen een individueel proces maar een gemeenschappelijk en spiritueel proces.

 

Gevoelens verbinden ons

Gevoelens zijn dat gene wat ons verbindt, ze zorgen voor (h)erkenning. Het is een universele taal. Dat wij ervaringen kunnen delen is omdat we ergens elkaar kunnen ontmoeten in gedeelde gevoelens. De gesproken taal, gedeelde practices, culturele en sociale normen en waarden kunnen enerzijds deze universele taal van gevoelens onderschrijven maar ook ondermijnen.

Jaren lang verdiepte ik me als antropoloog in de rol van gedeelde spirituele rituelen in ons leven. Een ritueel zou je als een event kunnen zien waar een gevoel van saamhorigheid en gedeelde gevoelens ontstaat. Dit gevoel van oprechte verbondenheid maakt dat we tijdelijk vanuit een soort van objectieve staat onszelf en onze gemeenschap kunnen bestuderen. Deze gedeelde ervaring wat in de antropologie “communitas” wordt genoemd is de basis van bijna alle spirituele practices. Het is een collectieve flow ervaring waar tijdelijk de bestaande (machts)structuren geen rol hebben. Er bestaat een gevoel van vrijheid waarin alles, elk gevoel, elke persoonlijke uiting mogelijk is, zonder gevoel van schuld of schaamte.

Deze ervaring is altijd een tijdelijke. Er komt een moment dat je weer terug gaat naar het leven van alledag. Wat overblijft is een gedeelde herinnering die we vaak in stand proberen te houden met onze gesproken taal en zelfs trachten we deze ervaring te reproduceren. En hier komen ook machtsverhoudingen om de hoek kijken. Want wie weet het beste hoe we deze ervaring opnieuw leven in kunnen blazen? Kun je zelf de opgedane ervaring integreren en vanuit integriteit handelen

Wat voor mij steeds duidelijker wordt is de rol van gevoelens in dit hele proces. Wat ik met energiewerk leerde dat gevoelens in essentie niet persoonlijk zijn. Het is de energie die wij constant uitwisselen. Maar door de verhalen die wij onszelf vertellen maken we deze gevoelens persoonlijk en we herbeleven de gevoelens in de vorm van complexe emoties.

 

Helen doe je uiteindelijk samen

Je kunt wel zeggen dat voor mij het vrijmaken van gevoelens de belangrijkste stap is in het proces naar een fijnere samenleving. Ergens mogen we beginnen en ik nodig jullie uit om hier thuis mee te beginnen. Stapje voor stapje waarnemen waar je door je omgeving wordt getriggerd en erkennen wat er in je aangeraakt wordt en verantwoordelijkheid nemen voor jouw stukje heling in het grotere geheel.

Alles beweegt in het leven, systemen zijn niet losstaand. Alles is verbonden. Heling is hierin geen eindpunt maar een proces.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen