Drie vragen voor tijdens het (energetisch) opruimen van spullen in huis

Alles in huis heeft een betekenis voor jou. Het zet iets aan in je innerlijke belevingswereld. 

Ik kan met allemaal goed bedoelde lijstjes, tips of vragen komen. Dit neemt niet weg dat opruimen en je spullen door je handen laten gaan behoorlijk op wat knopjes kan drukken. Het kan een reeks van emotionele sensaties in gang zetten. Die je goede voornemens om op te ruimen in de war kunnen brengen. Juist op dat moment wordt het interessant en de spiegel die je huis je voorhoudt zo waardevol. 

Opruimen gaat veel verder dan behouden waar je blij van wordt. Want juist de spullen die dat niet meer voor je doen kunnen je verborgens verlangens en de achterliggende weerstand op bepaalde gevoelens blootleggen. Juist dit stuk aankijken voorkomt dat je in de toekomst vanuit hetzelfde patroon een nieuwe aankoop doet die dezelfde toekomst wacht. Maar wat doe je met die spullen die er wel al zijn?

Natuurlijk leuk en aardig dat we allemaal aan het opruimen zijn en massaal spullen wegdoen. Maar dit lijkt me voor onze grote Home to Blossom, de aardbol waarop we leven, niet echt de oplossing. Ik ben van mening dat, om de spullen die we hebben daadwerkelijk een Home to Blossom te geven, we mogen stilstaan wat de betekenis is van wat we om ons heen hebben verzameld. Welke verhalen mogen we loslaten? En misschien kunnen de spullen dan wel een nieuwe betekenis en/of functie krijgen. Of dit nu in je eigen huis of een andere Home to Blossom is. Dit is wat ik noem “energetisch opruimen”. Het gaat over opruimen vanuit je hart met liefdevolle aandacht voor jezelf, je huis en de planeet. 

Wat is energetisch opruimen?

Energetisch opruimen is opruimen met ruimte en aandacht voor de emotionele lading van spullen. Alles wat jij als rommel ziet zijn eigenlijk uitgestelde beslissingen. Dit uitstellen heeft vaak te maken met de emotionele lading of eigenlijk de emoties die we niet willen of kunnen toelaten. Juist door wel aandacht te geven aan die emotionele lading kan je innerlijke ruimte vrij maken. Hierdoor ontstaat voor jou de vrijheid om ook daadwerkelijk op te ruimen en integer en authentiek antwoord te kunnen geven op onderstaande vragen. 

Heb ik dit item echt nodig?

Wat betekent dit item voor mij en kan ik dankbaar zijn voor deze betekenis?

Heeft dit item de juiste plek zodat ik er van kan genieten?

Deze drie vragen zijn misschien anders dan dat je regelmatig tegenkomt in tips en tricks over opruimen. Ze zijn onder andere ontstaan na een leven lang opruimen. Als klein meisje ging ik al de kamer van vriendinnetjes opruimen om de volgende week al weer “rommel” aan te treffen. Ik werkte in diverse winkels, hield me bezig met het op orde brengen/ houden van magazijnen. En mocht als moeder van vijf kinderen vele lessen leren over opruimen, vooral over de emotionele kant van spullen en opruimen. Zeker als je gaat opruimen en er ook (veel) spullen zijn van medebewoners (aka kids of partner) is de aandacht voor de emotionele lading van spullen belangrijk. Ik kan uit ervaring zeggen dat de kans anders groot is dat bij het wegdoen van het een de ruimte al weer snel wordt gevuld met het ander. En dat geldt ook voor mezelf kwam ik achter. Energetisch opruimen maakt dat ik veel minder snel impuls aankopen doe. En dat scheelt weer in het opruimen. Waar ik trouwens echt niet aan ontkom met een gezin van zeven personen. 

In de online cursus energetisch opruimen vanuit je hart neem ik je stap voor stap mee in het energiewerk rondom opruimen. Zodat jij daadwerkelijk de innerlijke ruimte ervaart om stil te staan bij de centrale vraag: komt dit item tot recht in mijn leven? Of met andere woorden: heeft dit item een Home to Blossom?

Bij de cursus ontvang je drie masterclasses, een werkboek en een meditatiereeks voor negen ruimtes in huis, van entree tot berging. Ruimte voor ruimte kun je zo je huis opruimen vanuit liefdevolle aandacht voor jezelf en eventuele medebewoners. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen